border

Informacje

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy

18 marca 2013 godz. 05:59

Zalety pestek słonecznika szybko odkryły Europejki i wzorem Indianek oraz Azjatek zaczęły ziarenka i tłoczony z nich tłuszcz używać do poprawiania urody. Takie kosmetyki działają na skórę oczyszczająco i regenerująco, łagodzą podrażnienia i chropowatości, wzmacniają włosy i paznokcie.

Olej słonecznikowy jest doskonałym podkładem do masażu, sprawdza się jako odżywczy składnik kremów, maści i balsamów – między innymi tych łagodzących podrażnienia słoneczne. Stanowi także naturalny filtr przeciwsłoneczny, dlatego często wykorzystuje się go w kosmetykach chroniących skórę przed palącymi promieniami. A ze względu na zawartość witamin E oraz A działających przeciwzapalnie i chroniących naskórek, fitosteroli i fosfolipidów chroniących przed utratą wilgotności, nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiegających uszkodzeniom skóry i zwalczających odpowiedzialne za starzenie się wolne rodniki, często jest składnikiem preparatów odmładzających.

  Wszystkie informacje