border

Informacje

Olejek jojoba

Olejek jojoba

7 marca 2013 godz. 15:58

Olejek jojoba – płynny wosk pozyskiwany z zarodników wiecznie zielonej stepowej rośliny simmonesiachinensis lub simonesiacalifornica.

Olejek jojoba nawilża i odżywia włosy, a także zmiękcza i natłuszcza skórę głowy. Nadaje włosom sprężystość, miękkość i puszystość, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, nadaje połysk. Olejek jojobawspaniale  wnikania do wnętrza warstw skóry , łagodzi stany zapalne i ułatwia przepływ krwi w tkance podskórnej i tym samym przyspiesza regenerację komórek.

Olejek reguluje wydzielanie sebum, czyli natłuszczającej warstwy ochronnej skóry i jest skuteczny w leczeniu łupieżu. Jest odpowiedni do każdego rodzaju włosów. Dobrze współdziała z innymi produktami dzięki zdolności szybkiego wchłaniania w skórę i we włos. Olejek zawiera wiele witamin. Przedłuża trwałość innych olei, sam nie jełczeje. Zawiera skwalen składnik naturalnego płaszcza tłuszczowego skóry , palmitynami cetylu działała natłuszczająco , odżywczo oraz zawierają witaminę F. Zapobiega pojawianiu się rozstępów.

Jojoba ( Simmondsia Chinensis ) w stanie naturalnym rośnie w regionach pustynnych i nie wymaga, ani chemicznego nawożenia, ani pestycydów.

Z punktu widzenia chemii jojoba nie jest olejkiem, lecz woskiem. Jest jedną z najcenniejszych substancji w kosmetyce. Jest szybko wchłaniana przez skórę, gdyż struktury bardzo przypomina własne woski wytwarzane przez skórę. Aby lepiej przeciwdziałać tworzeniu się zmarszczek, wolnych rodników oraz starzeniu się skóry, olejek ten zawiera również naturalną witaminę E.

Wytłaczany na zimno olejek z jojoby w najlepszy sposób wspomaga skórę w walce z wolnymi rodnikami, tworzeniem sie zmarszczek i starzeniem. 
Szybko wchłania się przez skórę. Gładkość i miłe wrażenie w dotyku jest zauważalne już po pierwszym użyciu.

  Wszystkie informacje