Alkohole, fenole i aldehydy w kosmetyce

Alkohole, fenole i aldehydy w kosmetyce

Czy coś je łączy? Czy są takie straszne, jak brzmią? Dzisiaj trochę chemii. Przede wszystkim ich nazwy brzmią chemicznie i tak jest. Te trzy grupy substancji, to organiczne związki chemiczne, w których skład wchodzi węgiel, oraz inne pierwiastki. Jak to się zatem stało, że są organiczne? Otóż nazwa organiczne kojarzy nam się niewątpliwie z czymś naturalnym. Do pewnego czas tak, też było przyjmowane w nomenklaturze chemicznej. Aktualnie wiadomo już, że możemy również, sztucznie otrzymywać związki organiczne.

Alkohole

Alkohole są cieczami. Te o wysokiej masie cząsteczkowej dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach niepolarnych. Te o niskiej masie cząsteczkowej rozpuszczają się w wodzie. Ich zasadowość zależy natomiast od atomu węgla, z którym połączona jest grupa hydroksylowa. Jakie alkohole stosowane są w kosmetyce?

Jednym z silnie toksycznych alkoholi jest metanol. Najczęściej wykorzystywany do syntezowanie substancji zapachowych. Etanol z kolei, to bardzo często spotykanych alkohol. Wykorzystuje się go do rozpuszczania substancji . Ma również właściwości dezynfekcyjne. Dobre właściwości dezynfekujące, a także jest przy tym zupełnie nietoksyczny dla skóry, wykazuje izopropanol. Ciekawym alkoholem jest mentol. Posiada charakterystyczny miętowy zapach i działanie chłodzące. Najczęściej wykorzystuje się go, w kosmetykach do ust oraz różnego rodzaju maściach. Często spotykanym składnikiem kremów, jest glikol propylenowy, natomiast mydeł glicerol. Istnieje też alkohol steroidowy, lipid – cholesterol. Sprawdza się w kosmetykach wodno – olejowych. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji włosów oraz suchej skóry twarzy i ciała.

Fenole

Związki chemiczne, połączone z atomem węgla w pierścieniu aromatycznym. Wchodzą w reakcje z metalami aktywnymi, tlenkami zasadowymi i wodorotlenkami. Mają słabo kwaśny odczyn i łatwo rozpadają się. Ulegają też reakcji estryfikacji. W kosmetyce i chemii gospodarczej wykorzystuje się najczęściej czysty fenol – do dezynfekcji przemysłowej. Jest on silnie żrący, konieczne jest zachowanie szczególnej ostrożności. Rezorcyna natomiast wykazuje działanie dezynfekujące, ale nie jest już tak niebezpieczna. Działa także keratolitycznie i karatoplastycznie. Dzięki tym właściwościom jest wykorzystywana w kosmetologii i medycynie. Krezole z kolei, stosuje się w syntezowaniu środków zapachowych. Inne substancje z tej grupy, takie jak polifenole działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, sebostatycznie oraz bakteriobójczo. Jako konserwanty stosowane są np. chlorofenole.

Aldehydy

To kolejna grupa związków, która wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. Działa też grzybobójczo. Są toksyczne. Aldehydy o dużych cząstkach, posiadają dosyć przyjemne zapachy. Mogą pachnieć lekko cytrusowo lub waniliowo. Natomiast, im krótszy łańcuch węglowy, tym wykazują większą toksyczność i nieprzyjemny zapach. Można wśród nich wyróżnić formalinę czy akroleinę. W kosmetyce najczęściej wykorzystuje się aldehyd benzoesowy, nietoksyczny, o delikatnym migdałowym zapachu. Sprawdza się w kompozycjach zapachowych oraz przy tworzeniu barwników. Formaldehyd natomiast, wykorzystywany jest w kosmetykach przeciw potliwości. Jego stężenie w kosmetykach jest ściśle określone przez prawo.

.

_pani_kosmetolog_

blogger & content creator

Mgr. Kosmetolog Emilia Jadczyk

Absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach

Pewnie także polubisz

Podstawy pielęgnacji włosów

Opiszę Wam dzisiaj podstawowe czynności w prawidłowej pielęgnacji włosów. Zaczynając przygodę ze świadomą pielęgnacją, nasze włosy najczęściej nie są w najlepszym stanie. Często są naprawdę

Więcej