Bakuchiol – roślinny retinol

Bakuchiol – roślinny retinol

Jedna z częściej stosowanych i ostatnio bardzo popularnych substancji aktywnych. Pojawia się w składach praktycznie każdej marki kosmetycznej, w tym w kosmetykach naturalnych. Czym jest i jakie ma działanie na naszą skórę?

Bakuchiol jest roślinnym analogiem retinolu. Retinol zaś, to czysta postać witaminy A, stosowana w kosmetykach anti-aging, przeciw przebarwieniom i przeciwtrądzikowych. Ujędrnia, rozjaśnia przebarwienia, wspomaga złuszczanie naskórka, stymuluje komórki do odnowy. Działa genialnie, natomiast może podrażniać delikatne i wrażliwe skóry oraz działa niekorzystnie w przypadku kobiet w ciąży. Polecany jest do stosowania zimą, ponieważ wykazuje właściwości fotouczulające. Stosując retinol zawsze dbamy o ochronę przeciwsłoneczną. Bakuchiol natomiast daje bardzo podobne działanie jak retinol, ale jest pozbawiony działania drażniącego i teratogennego.

Czym jest Bakuchiol?

Po raz pierwszy został wyizolowany, przez indyjskich naukowców, w 1966 z rośliny Psoralea Corylifolia – nazywana Bakuchi,. Jest to substancja chemiczna, która mimo innej budowy niż retinol, została nazwana jego zamiennikiem, ze względu na swoje właściwości. Jest fenylowym monoterpenem, występującym w niektórych roślinach. Bakuchiol występuje miedzy innymi w wiśni ryżowej, wiązie Dawida czy pieprzu długim. Substancja nadal stanowi przedmiot wielu badań, lecz dziś chętnie wykorzystywana jest w kosmetykach.

Ma wiele zalet. Mogą go spokojnie stosować osoby, które chcą „kontynuować” zimową terapie retinolem, ale latem mają ochotę wystawiać się na słońce. Bakuchiol świetnie sprawdza się jako substancja całoroczna. W odróżnieniu od retinolu nie jest fotouczulający. Ogromna jego zaletą jest to, że może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Jest wykorzystywany w kosmetykach naturalnych i ekologicznych. Ponadto to świetna alternatywa dla skór wrażliwych i skłonnych do podrażnień, które nie mogą stosować klasycznego retinolu. Bakuchiol jest też silnym antyoksydantem. Obecnie znajduje zastosowanie min: w kremach do twarzy, różnego rodzaju serum, w kremach po oczy, kremach do rąk, płynach micelarnych, tonikach do twarzy, balsamach do ciała i wielu innych produktach kosmetycznych.

Jakie właściwości wykazuje bakuchiol?

  • złuszczające
  • kojące
  • Przeciwzapalne,
  • przeciwstarzeniowe
  • łagodzi skutki promieniowania UV
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczo
  • antyproliferacyjne
  • antyoksydacyjnie
  • przeciwtrądzikowo i normalizujące
  • łagodzi podrażnienia
  • pobudzające produkcję kolagenu i elastyn
  • rozjaśnia przebarwienia

Bakuchiol w medycynie?

Owszem, oprócz właściwości kosmetycznych, znajduje też zastosowanie w leczeniu. Może wpływać na opóźnienie osteoporozy. Ma również potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Wykazuje działanie ochronne na wątrobę oraz serce. Wpływa na hamowanie procesów włóknienia narządów i przeciwdziała uszkodzeniom wątroby przez niektóre substancje. Wykazano również, że bakuchiol obniża stężenie glukozy we krwi, co może być przydatne w walce z cukrzycą. Warto też zauważyć ze ten roślinny retinol działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie ale i wykazuje działanie przeciwdepresyjne, co jest istotnie aby zaliczyć bakuchiol, jako substancję dobrą dla naszego zdrowia.

.

_pani_kosmetolog_

blogger & content creator

Mgr. Kosmetolog Emilia Jadczyk

Absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach

Pewnie także polubisz

Podstawy pielęgnacji włosów

Opiszę Wam dzisiaj podstawowe czynności w prawidłowej pielęgnacji włosów. Zaczynając przygodę ze świadomą pielęgnacją, nasze włosy najczęściej nie są w najlepszym stanie. Często są naprawdę

Więcej