Olej jojoba to jeden z najczęściej wykorzystywanych w pielęgnacji ciała i włosów olejów roślinnych. Posiada bogaty skład, wszechstronne właściwości i doskonale łączy się z innymi surowcami kosmetycznymi. Przeczytaj, dlaczego warto włączyć go do codziennej pielęgnacji przesuszonej, tłustej lub problematycznej skóry oraz cienkich, zniszczonych i osłabionych włosów.

Olej jojoba na włosy – właściwości

Olej jojoba powstaje dzięki tłoczeniu nasion Simmondsia chinensis (Simondsji kalifornijskiej) – wiecznie zielonego krzewu, który znaleźć można przede wszystkim w południowej części USA oraz Meksyku. Stanowi mieszankę długołańcuchowych estrów liniowych, posiada złoty kolor i naturalny, orzechowy aromat. Był stosowany przez ludy pierwotne, które odkryły i doceniły jego pielęgnacyjne zastosowanie, a nawet twierdziły, że jest on magiczną substancją, zdolną do łagodzenia i leczenia ogromnej ilości dolegliwości, w tym m.in. ran, oparzeń i skaleczeń czy regenerowania organów wewnętrznych. Olej jojoba wykazuje doskonałą stabilność termiczną, odporność na utlenianie oraz zgodność biologiczną z ludzką skórą. Dzięki temu może być z powodzeniem stosowany nawet w przypadku podrażnionej czy problematycznej cery – szybko się wchłania, nie zatyka porów i nie pozostawia lepkiej warstwy. W składzie oleju jojoba znalazły się cenne w pielęgnacji substancje odżywcze, takie jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole, fitosterole, flawonoidy, polifenole, skwalen, witaminy A, z grupy B, D i E oraz minerały, takie jak cynk, chrom, jod, miedź czy selen. Jako że jego skład przypomina budowę wydzielanego przez ludzki organizm sebum nie wywołuje reakcji alergicznych ani podrażnień i może być stosowany u dzieci i niemowląt, przez osoby w ciąży oraz karmiące, a także w przypadku chorób skórnych i stanów zapalnych.

Olej jojoba na włosy – działanie

Olej jojoba posiada szereg właściwości wspierających przywrócenie i utrzymanie zdrowia włosów oraz skóry, dlatego świetnie sprawdzi się w codziennej pielęgnacji. Wspiera przywrócenie i utrzymanie zdrowego funkcjonowania gruczołów łojowych, reguluje wydzielanie sebum, łagodzi stany zapalne, objawy egzemy, łuszczycy, trądziku, łupieżu, AZS, łojotoku i innych problemów skórnych. Doskonale wspiera też zdrowie włosów, które dzięki jego zastosowaniu stają się wzmocnione, dogłębnie odżywione, zregenerowane, miękkie i pełne blasku. Zastosowany na skalp olej jojoba wzmacnia cebulki, łagodzi uszkodzenia, podrażnienia i swędzenie, działa przeciwzapalnie oraz pomaga zwalczać łupież. Olej jojoba wnika w cement międzykomórkowy, wspierając utrzymanie optymalnego poziomu nawodnienia skóry, a także pielęgnuje włosy – w szególności silnie zniszczone i przesuszone. Na powierzchni skóry i włosów tworzy niewidoczny ochronny film, dzięki czemu pomaga zapobiegać nadmiernej utracie wilgoci, rozdwajaniu końcówek, uszkodzeniom mechanicznym, puszeniu czy elektryzowaniu, a jego przeciwbakteryjne właściwości hamują rozwój patogennych drobnoustrojów. Olej jojoba poleca się w skór tłustych, problematycznych, mocno przesuszonych, dojrzałych oraz mieszanych. Sprawdza się w pielęgnacji włosów każdego typu, jednak ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-9 najlepiej wesprze kondycję włosów wysokoporowatych, osłabionych, zniszczonych i cienkich. Olej jojoba posiada też działanie napinające i ujędrniające, dzięki czemu sprawdza się w walce z cellulitem i rozstępami, znacząco redukując ich widoczność (najlepsze efekty przyniesie w połączeniu ze szczotkowaniem na sucho).

Jak stosować olej jojoba na włosy?

Jako składnik gotowych kosmetyków

W codziennej pielęgnacji włosów i skalpu warto stawiać na kosmetyki, które zawierają już w składzie olej jojoba. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że są to produkty o silnych właściwościach odżywczych, kondycjonujących i łagodzących problemy skórne. Wypróbuj np.:

W zabiegu olejowania

Olej jojoba warto regularnie stosować w zabiegu olejowania, dzięki któremu staną się one odżywione, wzmocnione, wygładzone, zmiękczone i rozświetlone. W tym celu zastosuj go solo lub wykorzystaj mieszankę, w której znajduje się jojoba. Olej na włosy i skalp należy nałożyć na minimum godzinę. 

Jako serum na końcówki

Olej jojoba świetnie sprawdza się w roli ochronno-odżywczego serum na końcówki. Możesz rozprowadzić na włosach 1-2 krople olejku w czystej postaci lub sięgnąć po gotowe serum zawierające w składzie olej jojoba, np. Bioelixire serum do włosów zniszczonych Dr. Plex lub  Bioelixire serum do zniszczonych włosów.

Jako dodatek do gotowych kosmetyków

Jeśli chcesz wzmocnić działanie gotowych kosmetyków, wystarczy dodać kilka kropli olejku jojoba np. do maski lub szamponu. Dzięki temu jeszcze lepiej odżywisz i wzmocnisz kosmyki, a także wesprzesz skórę głowy w przypadku problemów np. z łupieżem czy nadprodukcją sebum.

Olej jojoba – zalety pielęgnacyjne

Olej jojoba posiada bardzo dużo cennych właściwości pielęgnacyjnych i może być z powodzeniem stosowany w pielęgnacji skór oraz włosów każdego typu. Podsumowując jego działanie warto wspomnieć o najważniejszych cechach tego niezwykłego oleju:

  • koi i regeneruje skórę,
  • dogłębnie odżywia i kondycjonuje włosy oraz skórę,
  • wzmacnia płaszcz hydrolipidowy skóry,
  • nie wywołuje reakcji alergicznych, podrażnień ani uczuleń,
  • przyspiesza gojenie, 
  • szybko się wchłania,
  • natłuszcza,
  • nie pozostawia na skórze tłustej warstwy,
  • chroni przed przesuszaniem,
  • tworzy ochronny film, który zabezpiecza przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych,
  • wygładza drobne zmarszczki,
  • przywraca zdrowy blask skórze i włosom,
  • pomaga rozpuszczać i usuwać resztki kosmetyków oraz zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów,
  • intensywnie regeneruje,
  • pośrednio nawilża chroniąc przed nadmierną ucieczką wilgoci,
  • zmiękcza i wygładza włosy
  • wzmacnia cebulki,
  • dotlenia skalp,
  • łagodzi łupież,
  • działa antyoksydacyjnie,
  • jest odporny na wysokie temperatury,
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwdrobnoustrojowe,
  • zapobiega kruszeniu i pękaniu włosów,
  • normalizuje pracę gruczołów łojowych,
  • ogranicza nadprodukcję sebum,
  • dobrze się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy,
  • łagodzi poparzenia słoneczne i uszkodzenia skóry,
  • jest hipoalergiczny,
  • nie działa komedogennie,
  • pozostawia skórę jedwabiście gładką, elastyczną i ujędrnioną,
  • uzupełnia warstwę cementu międzykomórkowego,
  • zmniejsza widoczność cellulitu i rozstępów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *