Cica – wąkrotka azjatycka

Cica – wąkrotka azjatycka

Cica, to ostatnimi czasy bardzo modny składnik wielu kremów i innego typu kosmetyków. Słychać o niej od niedawna, natomiast to znana od tysięcy lat roślina, stosowana w medycynie chińskiej i Indyjskiej. Nie bez powodu Chińczycy nazywają ją ziołem długowieczności. Słynie z właściwości antybakteryjnych, przeciwbólowych, przeciwgrzybiczych i poprawiających nastrój. Ma znakomity wpływ na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy oraz skórę. Poza ziołolecznictwem ma również zastosowanie w kosmetologii, wykazując właściwości regeneracyjne, przeciwzapalne i odmładzające. Wąkrotka azjatycka (cica) zwana jest także pod nazwą gotu kola i trawa tygrysia.

Co ciekawego znajdziemy w składzie Wąkrotki?

Gotu kola kryje w sobie całe bogactwo składników aktywnych. W kosmetykach stosowana są wyizolowane składniki z nadziemnych części rośliny o cennych właściwościach kosmetyczno – leczniczych. Najczęściej stosowane są ekstrakty alkoholowe lub wodne. Cica zawiera między innymi:

  • Azjatykozyd i kwas azjatykowy o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Wspomagają one gojenie trądziku i drobnych ran.
  • Madekasozyd i kwas madekasowy o podobnym działaniu jak poprzednicy. Dodatkowo pobudzają fibroblasty co umożliwia szybką regeneracje skóry.
  • Antyoksydany- witaminy A,C,K,E chronią skórę przed wolnymi rodnikami.
  • Kwarcetyna, również wykazuje działanie antyoksydacyjne, ale też działa uszczelniająco na naczynka krwionośne
  • Ponadto w składzie znajdziemy też: glikozydy, flawonoidy, kwasy fenolowe, fitosterole, polisacharydy, monosacharydy, aminokwasy i karotenoidy.

Jak działa Cica?

Przede wszystkim wąkrotka stymuluje i przyspiesza odnowę komórkową. Ma też wpływ na syntezę kwasu hialuronowego, odpowiadającego za nawilżenie naszej skóry. Wykazuje działanie wspomagające proliferację fibroblastów, które zajmują się produkcją kolagenu i elastyny, czyli białek podporowych naszej skóry. To z kolei bezpośrednio przekłada się na działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe, oraz na zwiększenie elastyczność i poprawę jędrności naszej skóry. Cica ma również wpływ na komórki tłuszczowe. Poprzez aktywację procesu lipolizy, wpływa na zmniejszenie ich wielkości. Czyli wykazuje działanie wyszczuplające i antycellulitowe. Działa też łagodząco i przeciwzapalnie. Jest również, stosowana w kosmetykach do cer naczyniowych, ponieważ poprawia mikrokrążenie w i wzmacnia naczynia krwionośne. Wykazuje działanie przeciwobrzękowe i chroni przed działaniem wolnych rodników.

.

_pani_kosmetolog_

blogger & content creator

Mgr. Kosmetolog Emilia Jadczyk

Absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach

Pewnie także polubisz

Podstawy pielęgnacji włosów

Opiszę Wam dzisiaj podstawowe czynności w prawidłowej pielęgnacji włosów. Zaczynając przygodę ze świadomą pielęgnacją, nasze włosy najczęściej nie są w najlepszym stanie. Często są naprawdę

Więcej