Niacynamid – najważniejsze informacje

Niacynamid – najważniejsze informacje

Jedna z bardziej popularnych, ostatnimi czasy substancji aktywnych. Wykorzystywana przez szereg firm kosmetycznych, jako składnik, preparatów do ciała i włosów – kremów, żeli, balsamów, szamponów czy odżywek. Niacynamid coraz częściej, wdrażany jest przez kosmetologów, do pielęgnacji domowej pacjentów. Jest najbardziej pożądana, wśród witamin z grupy B. Znany także jako witamina B3, witamina PP, niacyna czy nikotynamid. Nie ma on jednak nic wspólnego z popularną nikotyną, zawartą w papierosach. Jest to świetny składnik o szerokim spektrum działania.

Czym jest i jakie działanie wykazuje Niacynamid?

Nicynamid, to aktywna postać witaminy B3. Pełni istotną funkcję, w syntezie aminokwasów i kwasów nukleinowych. Jest składnikiem o szerokim spektrum działania, ponieważ nadaje się zarówno do cer suchych, wrażliwych jak i trądzikowych, oraz tych dotkniętych starzeniem.

Niacynamid jest silnym antyoksydantem. Ma wpływ na regulowanie wilgotności i łuszczenia skóry. Działa rozjaśniająco na przebarwienia oraz przeciwzmarszczkowo.

Idealnie nadaje się do cer dojrzałych. Stymuluje syntezę kolagenu i ceramidów, bardzo ważnego składnika, cementu międzykomórkowego. Wpływa na redukcję zmarszczek, poprawę elastyczności skóry. Niacynamid, wzmacnia barierę hydrolipidowa. Dzięki temu, skóra nie wytraca wilgoci, jest wygładzona, miękka i doskonale nawilżona. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz wzmacnia ochronne funkcje skóry. Dzięki temu, staje się ona bardziej odporna, na negatywne czynniki zewnętrzne. Co do działania rozjaśniającego, to Niacynamid hamuje syntezę melaniny w skórze. Możemy pozbyć się przebarwień i zmian pigmentacyjnych. Witamina B3 działa również przeciwtrądzikowo. Wykazuje działanie przeciwzapalne, a co za tym idzie, wpływa na ilość produkowanego sebum. Redukuje zaskórniki i zwęża pory skóry. Zatem idealnie nadaje się, też dla osób z cerą mieszana, tłustą czy problematyczną. Jest substancją bezpieczną, hipoalergiczną i z powodzeniem stosowaną w kosmetyce.

A jak stosować Niacynamid?

Na początku przygody z Niacynamidem, warto zwrócić uwagę, na stężenie substancji w produkcie. Trzeba dopasować go do potrzeb skóry. Może w tym pomóc specjalista np. kosmetolog. Warto jednak wiedzieć, że najodpowiedniejsze stężenia na początek to 0.5 – 5%. Są to też stężenia, odpowiednie dla cer wrażliwych lub dotkniętych problemem trądziku różowatego. Preparaty do tego typu problematyki skóry, powinny wykazywać działanie regenerujące i kojące. Natomiast stężenia 5% i więcej, będą odpowiednie jako kolejny krok pielęgnacji np. po serum z niższym stężeniem, lub dla skór grubych, tłustych czy łojotokowych. Preparaty, maja wtedy głownie za zadanie, regulowanie wydzielania sebum, rozjaśnienie przebarwień czy wyrównanie kolorytu skóry.

Warto pamiętać, aby kosmetyki z Niacynamidem, wprowadzać, rozpoczynając od niższych stężeń. Powoli i stopniowo, przyzwyczajać skórę do składnika. Początkowo stosować kosmetyk np. co 3 dni i z biegiem czasu zwiększać częstotliwość. Trzeba obserwować skórę. Jeśli zauważymy z skóra źle reaguje na składnik, czerwieni się, szczypie czy jest podrażniona, zmniejsz dawkę i częstotliwość stosowania. Jeśli problem będzie się utrzymywał, odstaw produkt, możesz mieć nietolerancję witaminy B3. Na szczęście to zdarza się bardzo rzadko.

.

_pani_kosmetolog_

blogger & content creator

Mgr. Kosmetolog Emilia Jadczyk

Absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach

Pewnie także polubisz

Podstawy pielęgnacji włosów

Opiszę Wam dzisiaj podstawowe czynności w prawidłowej pielęgnacji włosów. Zaczynając przygodę ze świadomą pielęgnacją, nasze włosy najczęściej nie są w najlepszym stanie. Często są naprawdę

Więcej