Olej konopny – zastosowanie w kosmetyce

Olej konopny – zastosowanie w kosmetyce

Po wczorajszym wpisie, zapewne znacie już najważniejsze informacje, dotyczące samych konopi, oraz zdrowotne właściwości ziaren i oleju konopnego. A co z właściwościami kosmetycznymi? Zimno tłoczony olej konopny, to doskonały surowiec do wykorzystania w przemyśle kosmetycznym ale również, sam w sobie może stanowić kosmetyk. Polecany jest w szczególności cerom wrażliwym oraz trądzikowym. Wspomaga procesy regeneracji, koi skórę, nawilża i poprawia jej kondycje. Jest olejem lekkim, co oznacza, że dobrze się wchłania i nie zapycha porów skóry.

Jak wygląda i co cennego zawiera olej konopny?

Olej z konopi ma naturalnie zielonkawy kolor, który wynika z dużej zawartości chlorofilu. Trzeba jednak zwracać szczególną uwagę, na jago przechowywanie. Powinien być trzymany z dala od światła słonecznego, najlepiej w ciemnym, szklanym opakowaniu. Charakteryzuje go niezbyt przyjemny gorzkawy posmak. Dlatego suplement diety, do spożywania w kropelkach, często wzbogacany jest o olejki smakowe czy aromaty. Zimno tłoczony olej konopny, ma wiele właściwości pielęgnacyjnych. To wszystko dzięki zawartości, wielu cennych składników. Przede wszystkim, jest bogaty w NNKT, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe – omega 3 i 6 w idealnych proporcjach. Zawiera także nasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D, E i K. Ponadto, w składzie znajdziemy także minerały: wapń, sód, potas, cynk, magnez, fosfor czy żelazo. Warto zwrócić uwagę, na zawartość chlorofili, fitosteroli, fosfolipidów oraz przeciwutleniaczy.

Olej konopny właściwości kosmetyczne

Najczęściej, znajduje zastosowanie w pielęgnacji twarzy i włosów. Ponieważ, jest niekomedogenny – czyli nie powoduje zatykania gruczołów łojowych, polecany jest cerom mieszanym, tłustym i trądzikowym. Jest lekki i szybko się wchłania. Pomaga regulować produkcję sebum oraz transepidermalną utratę wody przez naskórek. Wykazuje również właściwości przeciwstarzeniowe, pobudzając fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny. Ze względu na zawartość chlorofili, wykazuje działanie antyoksydacyjne. Jeśli natomiast chodzi o włosy, tutaj olejek konopny, najczęściej wykorzystywany jest w preparatach na porost. Serum, wcierkach, ale również szamponach czy maskach. Wykazuje też, łagodne działanie przeciwłupieżowe. Olej konopny dobrze radzi sobie z włosami puszącymi się. Wygładza kosmyki, nawilża i nabłyszcza. Ja uwielbiam stosować go, do długiego olejowania.

U kogo sprawdzi się olej z konopi?

  • dla osób z potrzeba regeneracji skóry i włosów
  • dla skór trądzikowych, mieszanych, tłustych
  • dla cer suchych i wrażliwych
  • dla skór z utratą elastyczności, dojrzałych
  • dla cer podrażnionych
  • dla cer z przebarwieniami
  • dla wzmocnienia cienkich i łamliwych paznokci
  • dla ukojenia i pielęgnacji skóry głowy
  • dla suchych i słabych włosów
  • dla włosów puszących i matowych

_pani_kosmetolog_

blogger & content creator

Mgr. Kosmetolog Emilia Jadczyk

Absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach

Pewnie także polubisz

Podstawy pielęgnacji włosów

Opiszę Wam dzisiaj podstawowe czynności w prawidłowej pielęgnacji włosów. Zaczynając przygodę ze świadomą pielęgnacją, nasze włosy najczęściej nie są w najlepszym stanie. Często są naprawdę

Więcej