Trehaloza – mój ulubiony nawilżacz

Trehaloza – mój ulubiony nawilżacz

Trehaloza jest dwucukrem, który jest syntezowany przez wiele organizmów. Między innymi: owady, rośliny, grzyby. Nie potrafią jej jednak wytwarzać ssaki. Zawarta w roślinach, umożliwia im przetrwanie w ciężkich warunkach, gorących temperaturach, kiedy narażone są na odwodnienie. Właśnie to czyni ją bardzo przydatną w kosmetyce. Ma zdolność wiązania wody i zapobiega jej utracie. Działa nawilżająco, zapobiega wysychaniu kremów. Pełni też rolę przeciwutleniacza, ale przede wszystkim chroni i działa przeciwstarzeniowo. Jest substancją bezpieczną i powszechnie stosowaną w wielu rodzajach kosmetyków. Ma zastosowanie przy wszystkich rodzajach skóry, szczególnie wrażliwej, suchej lub odwodnionej. Dlaczego trehaloza to mój ulubiony nawilżacz? Zapraszam na wpis!

Trehaloza w kosmetyce

Jako disacharyd, wykazuje działanie podobne jak cukry wchodzące w skład NMF ( natural moisturising factor). NMF to czynnik, odpowiadający za naturalne nawilżenie skóry. Składa się z mocznika, aminokwasów, mleczanów, soli kwasu mlekowego, peptydów, kwasu piroglutaminowego, jego soli, kreatyniny, glikozaminy i amoniaku. Poziom NMF z wiekiem maleje, co za tym idzie skóra starzeje się, zaczyna być sucha, napięta i łuszcząca. Ponadto na zmniejszenie ilości NMF, mają również wpływ, silne środki powierzchniowo czynne czy alkohol.

Trehaloza wykazuje bardzo dobre działanie nawilżające skórę. Świetnie naśladuje cukry zawarte w NMF. Wiąże wodę, i przywraca prawidłowe nawilżenie skóry. Ten dwucukier ma również właściwości ochronne. Chroni składniki komórkowe i struktury molekularne skóry przed uszkodzeniami. Wykazuje właściwości obronne, zapobiegając codziennym uszkodzeniom, wywołanym przez: zanieczyszczenie środowiska, smog, promieniowanie UV, drażniące substancje myjące. Trehaloza chroni także fibroblasty, które są odpowiedzialne za tworzenie kolagenu w skórze. Kolejną istotną funkcją substancji jest działanie przeciwutleniające. Zwalcza wolne rodniki, a co za tym idzie zapobiega oksydacji, czyli starzeniu się skóry.

Gdzie znajdziemy trehalozę?

  • w kosmetykach nawilżających
  • w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym
  • w kosmetykach do cery wrażliwej
  • w kosmetykach do cery suchej i odwodnionej
  • w szamponach i odżywkach
  • w kremach
  • w serach
  • w maseczkach
  • w podkładach
  • w kosmetykach do włosów

_pani_kosmetolog_

blogger & content creator

Mgr. Kosmetolog Emilia Jadczyk

Absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach

Pewnie także polubisz

Podstawy pielęgnacji włosów

Opiszę Wam dzisiaj podstawowe czynności w prawidłowej pielęgnacji włosów. Zaczynając przygodę ze świadomą pielęgnacją, nasze włosy najczęściej nie są w najlepszym stanie. Często są naprawdę

Więcej